Організація харчування

Перспективне меню 02.10.2017
unasvk1

 

Шкільний вік – це час, коли організм дітей інтенсивно розвивається, як у фізичному так і розумовому аспекті. В ліцеї у багато разів зростають навантаження на нервову систему дитини, адже саме тут він навчається правилам дорослого життя і самостійності. Враховуючи темпи росту організму дитини і зростаючого на нього навантаження під час навчальних занять, дуже важливо правильно організувати харчування учня і бути завжди в курсі того, наскільки збалансовано його денний раціон.

Більшість працюючи батьків дають дитині гроші для харчування в їдальні, а після робочого дня цікавляться його успіхами в навчання. А над тим , чим харчувалися дитина протягом дня, батьки не замислюються. Велика кількість молоді не приділяють належної уваги правильному харчуванню і втамовують голод перекусами, на гроші видані батьками для придбання комплексного гарячого обіду. Під тиском телевізійної реклами уявлення дітей про здорове харчування змінилось на превеликий жаль у гіршу сторону.

Діти не виявляють бажання харчуватись в їдальні, а віддають перевагу чіпсам, сосискам в тісті, чебурекам, пиріжкам, картоплі фрі, шоколадним батончикам та газованим напоям. Вживаючи в їжу вказані продукти мозок дитини  отримує  помилковий сигнал, що він ситий. У дитини зникає апетит, а потрібних організму корисних, поживних речовин, мікроелементів, вітамінів він не отримує. Крім того, харчування сухом’ятку є причиною розвитку дітей гастритів, захворювань щитовидної залози, погіршення зору та батьох інших хронічних захворювань. Через дефіцит білка та вітамінів в організмі дитини знижується успішність, уважність, дитина швидко втомлюється. Крім того не збалансоване харчування веде до порушення процесу зростання і постійного зараження інфекційними захворюваннями.

Харчування багатьох учнів далеке від ідеального і тільки батьки можуть змінити ставлення дитини до свого здоров’я. З дитинства необхідно виробити у дитини звичку харчуватися п’ять разів на день, з них три рази – гарячими стравами. Діти повинні дотримуватись наступного режиму харчування:

Сніданок,

Другий сніданок,

Обід,

Полуденок,

Вечеря.

Батькам з вечора слід поцікавитись тим, що хотіла би з’їсти дитина прокинувшись вранці. Зазвичай всі діти, прокинувшись рано в ранці, не виявляють бажання їсти. Лаяти дитину перед школою і примушувати їсти результату не дасть. Самий поживний і корисний сніданок для дітей – каші. Народна кулінарія пропонує найширший асортимент каш, тому підібрати найбільш смачний варіант для дитини не важко. Можна приготувати каші з різний круп і щоб зацікавити дитину їжею можна додати фрукти и т. д.

З напоїв можна запропонувати чай, какао, молоко. Важливо щоб раціон харчування дітей був різноманітний. Якщо є можливість, то треба намагатись в обід організовувати гаряче харчування. За рекомендаціями лікарів дієтологів, до склад обіду дитини повинні входити  супи на мя’сному, м’ясо-кістковому бульйонах, другі страви з гарніром з м’яса або риби, овочеві салати, сік, компот, фрукти. В полудень дитина повинна перекусити молоком та булочкою або какао з печивом. Вечерю необхідно вжити за  дві години перед сном. До складу вечері обов’язково повинні входити гаряча страва ( риба, запіканки, картопляне пюре, каші або яєчні). Для вечері можна подавати ті страви що ви готуєте на друге. Протягом дня між основними прийомами їжі діти шкільного віку повинні вживати фрукти та овочі. Батькам слід враховувати при організації харчування школяра що дитини кожен день повинна отримувати м’ясо, молочні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні вироби. Яйця, сир, риба повинні мати місце в раціоні не рідше  двох разів на тиждень.

Учні в навчальному закладі проводять основну частину дня, як в багатьох навчальних закладах країни так і в нашому велика увага приділяється харчуванню наших учнів. Але є категорія учнів, які не бажають обідати, віддаючи перевагу продуктам що можна придбати в найближчих крамницях та кіосках. Як правило ці діти отримують далеко не корисні для здоров’я продукти.

Кваліфіковані кухарі приготують найсмачніші та найкорисніші страви.

Досвідчена медична сестра з дієтичного харчування прослідкує за дотримання калорійності страв.

Шановні учні та працівники – радо запрошуємо Вас до нашої їдальні!