Від Дня пам’яті і примирення – до Дня Перемоги.

Ніхто не забутий.
На попіл ніхто не згорів:
Солдатські портрети
на вишитих крилах пливуть.
І доки є пам’ять в людей
і живуть матері,
Допоки й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Б. Олійник

Цього року вся Україна святкує велику подію – 70-ті роковини Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Не залишився осторонь і наш ліцей. Практично з початку навчального року почалось приготування до цієї визначної дати. Було оголошено збір матеріалів про членів родин наших учнів і працівників, які брали участь у тій страшній війні – на фронтах і  в тилу, біля верстата і в окопі. В результаті майже всі групи взяли активну участь у цій акції, окремо хочу відзначити групи АЗ-312 (найбільша кількість матеріалів), К-313, АЗ-314, К-314, К-312, М-313, СЕ-312, КС-314. Так виникла велика експозиція «Родина, опалена війною».

Також протягом травня учні ліцею (групи М-313, К-313) прибрали могили воїнів-визволителів.

У квітні та на початку травня тематичні екскурсії пройшли у музеї історії ліцею. Для учнів І курсу бібліотекою, та музеєм проведені були і відеоекскурсії «Ізюмський плацдарм».

Напередодні свят у всіх групах організовані були уроки пам’яті, уроки-реквієми, відеоуроки та позакласні заходи, присвячені подіям Другої світової в Україні, на Ізюмщині, подвигу народу у тій війні. При розробці всіх заходів класні керівники, майстри, викладачі суспільно-гуманітарного профілю керувались Листом МОН № 1/9-188 від 09.04.15 року «Щодо заходів з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та методичними матеріалами, що їх надав Український інститут національної пам’яті до відзначення у загальноосвітніх навчальних закладах Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Кульмінацією стала урочиста театралізована лінійка, що зібрала учнів, викладачі, майстрів ліцею, наших гостей і соціальних партнерів, і, звичайно – головних Героїв цих свят – ветеранів війни і праці Шкурко Григорія Івановича, Федорову Вікторію Олександрівну, Кроленко Раїсу Василівну і Третьякову Зінаїду Іванівну. Все менше і менше їх, що наближали Перемогу – всього 102 учасника бойових дій проживає сьогодні у Ізюмі, і тим більш важливим є збереження пам’яті про подвиг цих людей.

Ветеранів привітав директор ліцею Колесник Л. В., яка ще раз наголосила на значущості і актуальності тих подій, розповіла про пам’ять поколінь, яку треба зберігати і передавати і побажала усім миру – адже це сьогодні найважливіше…

Ветерани у вітальному слові розповіли про ті страшні і героїчні роки, наголосили на необхідності зберігати мир і злагоду в суспільстві, а Шкурко Г.І. зачитав слухачам свої вірші, присвячені Перемозі. Соціальний партнер ліцею Сикало Л. П. зі свого боку привітала ветеранів і вручила їм квіти, святкові караваї і подарунки до свята.