Фестиваль правозахисних фільмів – у Ізюмському професійному ліцеї.

27 листопада у Ізюмському професійному ліцеї вперше пройшов правозахисний фестиваль документальних фільмів ««DOCUDAYS UA»

ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки уряду Швеції.  Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter. На Харківщині організаторами Мандрівного фестивалю виступають «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв», «Харківська правозахисна група» і «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» за сприяння Благодійного фонду «Ренесанс». Docudays UA  – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини.

Вже 11 років в Україні, зокрема і в Харкові, проходить цей фестиваль. Як правило він відбувається у жовтні, проте цього разу організатори перенесли його на листопад – грудень, щоби він не збігався з передвиборчим періодом, а йшов в час проголошеного загальнодержавного тижня права.

Співорганізатор фестивалю, активіст Харківської правозахисної групи і ряду інших правозахисних організацій Юрій Чумак відкрив цей захід, розказавши дітям, вчителям і майстрам про його зміст і значення, про права людини і потребу їх не лише знати, а повсякчас захищати у реальному житті.

Водночас він надав ліцею бібліотеку правозахисної літератури, що її видають харківські правозахисні організації та Фонд «Відродження», а по закінченню заходу роздав учням пам’ятки про поводження з працівниками МВС у різних ситуаціях, підготовлені Асоціацією Українського моніторингу з дотримання прав людини.

З понад трьох десятків стрічок, що демонструвались на фестивалі, для показу учням було відібрано дві, найбільш адаптовані для сприйняття підлітковою аудиторією і водночас такі, що несуть як виховну функцію, так і  мають естетичну, художню вартість.

Так, учні груп К-312, КС-311, К-314 і КС-314 переглянули литовсько-естонську документальну стрічку «Лізо, повертайся додому!», присвячену питанням виховання дітей у неблагополучних родинах, родинах батьків-алкоголіків. По перегляду учні обговорили з організаторами заходу стрічку, життєві ситуації, у яку потрапляють такі діти, зробили висновки.

Далі всі групи, що присутні нині у ліцеї на теоретичному навчанні, переглянули британську документальну стрічку «Содік», присвячену підлітку, що вчинив злочин і наступні 30 років – майже все своє свідоме життя має провести за гратами.

Слід зазначити, що це мандрівний кінофестиваль, єдиний такий в Україні – по завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України. У 2013 році Мандрівний Docudays UA відвідав 231 місто й містечко по всій Україні. Проте у Ізюмі він вперше, і приємно зазначити, що з усіх закладів міста організатори обрали саме Ізюмський професійний ліцей.

А в підсумку адміністрація ліцею домовилась з організаторами заходу про створення на базі нашого навчального закладу постійного кінозалу для показу соціальних і правозахисних фільмів громадської і виховної спрямованості.

IMG_5976