«Єдина учнівська форма: за і проти»

Розмова щодо єдиної форми ведеться не один рік і серед дорослих , і серед учнів . Директор Ізюмського професійного ліцею – Любов Василівна Колесник запропонувала ввести в ліцеї єдину форму і учнівська рада із задоволенням, підтримала цю пропозицію.

Починаючи з початку навчального 2013-2014 року ведуться дебати , серед батьків, вчителів, майстрів, які можна назвати «Єдина учнівська форма: за і проти».

У ході таких дискусій утворилося три принципові позиції :

1 . Єдина учнівська форма має бути

2 . В ліцеї має бути введений дрес -код (діловий стиль)

3 . Анархія – мати порядку . Єдина учнівська форма не потрібна.

Прихильники першої позиції вважають, що єдина учнівська форма дисциплінує, усуває соціальні розбіжності , зрівняє дітей з бідних і багатих сімей, дає можливість усвідомити себе учнем і членом колективу .

Прихильники другої позиції дотримуються , точки зору «золотої середини». Тобто, з одного боку , вони проти поголовного зрівнювання дітей в одязі, з іншого, вважають , що абияк одягатися дітям до школи не можна. Відповідно, потрібен дрес -код (діловий стиль) – якісь установки для батьків та учнів у чому дозволяється ходити в школу , а в якому одязі ходити суворо забороняється .

Решта вважають, що єдина учнівська форма не потрібна, оскільки є елементом зрівняльного виховання і навчання , позбавляє учнів можливості виражати свою індивідуальність в одязі і обмежує свободу самовираження. Однак , серед тих хто виступає проти єдиної форми чимало батьків , які вважають , що на форму для дитини доведеться пристойно витратитися , а без неї син “одягне що є”. І такі твердження не безпідставні.

Яка позиція вірна чи як бути ?

Питання про єдину форму може бути предметом розгляду органів управління ліцею: учнівської ради ліцею, батьківського комітету. Остаточне рішення приймається за згодою всіх батьків учнів або більшості.

Дизайнерам , які займаються розробкою стилів форм для навчальних закладів, доводиться стикатися з думкою про те , що єдина форма – це незручно і незатишно. Але фахівці стверджують , що незручність виникає тільки спочатку, з часом , приходить відчуття стилю , адже ділові костюми у дорослому житті доведеться носити регулярно.

У деяких навчальних закладах  існує так званий вільний день. Зазвичай це п’ятниця , коли навчальне навантаження мінімальна і діти вже розслабляються перед майбутніми вихідними. У такі дні дозволяється приходити на заняття в будь-якому одязі . Це дає учням відчуття певної свободи і не сильно шкодить сформованому розпорядком шкільного життя.

Хотілось би знати думку всіх учасників навчально-виховного процесу учнів, працівників ліцею, батьків.

Моя думка – учнівській формі бути!

Викладач економіки

Жерліцина Т.В.