День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Ніхто не забутий.
На полі ніхто не згорів:
Солдатські портрети
На вишитих крилах пливуть…

І доки є пам’ять в людей,
І живуть матері,
Допоки й сини, що спіткнулись об кулі,
Живі!

Борис Олійник

22 червня 2017 року в Ізюмському професійному ліцеї проведено урочисту лінійку, присвячену Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Цей день встановлено  «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

Так кажуть документи. Але для нас це – ще й день фактичного початку найкривавішої війни в історії українського народу… на вшанування пам’яті жертв тієї війни. Викладач історії Носачов В. Г. розповів учням про початок війни, передумови нападу Німеччини на СРСР, про перші хвилини і місяці агресії, про роль і місце Ізюмщини у тій війні. Учні переглянули підготовлену презентацію та відеофільми, присвячені подіям 22 червня, плану «Барбаросса» та першим наслідкам агресії нацистів.

Пам’ять всіх загиблих у Другій Світовій війні вшанували хвилиною мовчання.